Foucault voor zijn doctorale thesis
Foucault voor zijn doctorale thesis
Karsten voor zijn masterthesis
Tijdens mijn filosofie heb ik mij altijd toegelegd op het menselijke raakvlak van de filosofie. De keuze voor de specialisatie Wijsgerige Antropologie (filosofische menskunde) lag dan ook voor de hand. Tijdens mijn studietijd heb ik twee scripties geschreven, over onderwijs en waanzin, met behulp van theoretische inzichten van Filosoof Michel Foucault.
Mijn bachelorscriptie was een poging om via het conceptueel raamwerk van Foucault iets concreets te analyseren, het Daltononderwijs waar ik destijds stage liep. Het maakt vooral gebruik van Foucault's analyse van disciplinerende macht, welke ik vergelijk met de basisfundamenten van het Daltononderwijs.
Mijn masterscriptie is vooralsnog mijn 'magnum opus'. Ik ben afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit onder bekend Rotterdams filosoof Henk Oosterling. In mijn scriptie heb ik mij nog verder gespecialiseerd in het denken van Foucault. In de eerste paar hoofdstukken analyseer ik Foucault's ontwikkeling in zijn denken. Ik begin bij de archeologische analyse in de Geschiedenis van de waanzin en eindig bij Foucaults analyse van Gouvernementalité en het Neoliberalisme. Ik gebruik Foucaults conceptuele raamwerk om de vraag: Wat is waanzin? te beantwoorden duiden anno 2017, met Foucault's genealogische methode als voornaamste tegenstander van de verregaande abnormalisering van normale gedragingen: de DSM-5.
Foucault na zijn doctorale Thesis
Karsten na zijn masterthesis (en 3 jaar onderwijs)